8. IZLET 2022 – SLJEME

8. IZLET 2022 – SLJEME

Reinventing Leustek

 

Kako se nekad lijepo stvari poslože same od sebe…. Prognoza za Bjelolasicu nije bila obećavajuća, spominjali su se nekakvi gromovi. a kako mi uopće nismo nerazumni, brzo smo se prilagodili i okrenuli našem najljepšem Sljemenu.

Donatov neobični Leustek je počeo kao skroz ozbiljan izlet. Okupljanje u Meridijanu, kava i žestica, sve po propisu. Oko 9 krećemo gore. Vrijeme oblačno, kao kiša će uskoro. Sama činjenica da ako kiša i krene, vjerojatno smo u roku od sat vremena u nekom toplom domu  na Sljemenu, uz štrudle i pivo, dovoljna je da hrabro krenemo. Dobra strana loše vremenske prognoze i za Zagreb imala je za posljedicu da smo sreli ukupno 15ak ljudi na stazi kroz cijeli dan! Nestvarno.

Vjerojatno je većina nas (a bilo nas je sedmero) bila na Sljemenskim stazama do sada između 50 i 100 puta. Možda pretjerujem za neke (nemaju baš svi godina kao i ja 😊), ali kad se uzme u obzir da je Donat vjerojatno do sada planinario po Sljemenu više stotina puta, prosjek je dobar!

E sad, od svih tih min 50ak izleta, većina  vjerojatno otpada na Bikču, Leusteka i put prema Grafičaru, i to po principu poludnevnog izleta, kreneš u razumnih 9h i doma si na ručku. A tjelesni na faksu ili penjanje po žigove kao da su bili u nekom drugom životu. Upravo ta sjećanja vraća u život početak današnjeg puta. Prolazak kroz tunel!

Sljedećih pola sata izgleda poznato, dolazak na Leusteka i penjanje do odmorišta.

E, nadalje sve kreće ludo, drugačije! Prvo doručak na odmorištu (kad ste prije stali na putu prema vrhu Sljemena da odmorite i pojedete?!). Tu je uobičajeno i Čosovača platila glavom.

Nastavljamo dalje i nakon par stotina vremena oštro skrećemo ulijevo na stazu br. 15. Ako ste kao ja i volite prolazna vremena, sportsku statistiku, to je to, jer do vrha imate još 9 prelazaka ceste. Malo po malo, dolazimo i do famozne “Sedme od devet”. Tu smo “skoro” ulovili i 2 frajera, ali o tome u živo 😊.

“Sedma od devet”:

I konačno “Deveta od devet je tu”, dolazimo do dobro poznate stare zadnje postaje žičare (zašto je već nisu maknuli?!).

Nova zadnja postaja je totalna šminka, vrh isto cool! Tu pijemo kavu, čak smo našli i pečat!

Brojke izgledaju ovako:

Dužina prehodanih staza ukupno: 15km

Polazak: 263 m  nv

Vrh: 1030 m nv

Visinska razlika 767 m – pa i nije tako lose!! Mokri kao miševi. Dosta vlage u zraku, inače bi mi to kao od šale.

Spuštamo se do Runolista, preko Činovničke livade, evociramo stare uspomene sa skijanja, za neke padaju odluke da će ove godine na skijanje po 1.put (?!).

Runolist nas čeka, ovaj put nevjerojatno tih i miran, i sav samo za nas.

Kiša polako počinje rominjati, nas baš briga, dok smo se mi dobro najeli i napili već je i prestala padati, a onda polako prema dolje, ovaj put poznatim putem, makadamom do ceste pa Leustekom do parkirališta kod žičare.

I za kraj, za one koje žele znati više, Leustek je bio šumar i poznati Šumarev grob je trebao po njegovoj želji biti njegovo posljednje počivalište. Međutim, k’o da te k’o šta pita kad umreš, obitelj ga je zakopala gdje su htjeli, a podignut je Šumarev grob njemu u čast. I Leustek se izgovara upravo kako se piše, a ne po “zagorski” ili njemački, Lojstek!

Završavam osvrt sa meni najdražom fotkom od danas. I imate pravo, šteta da niste bili sa nama danas!

Helena, super osvrt, hvala!

Više slika možete pronaći na našem Google albumu.

Objave naravno na našim profilima, na Instagramu i Facebooku.

Zanimljiv video sa izleta možete vidjeti na našem TikTok kanalu.

2 komentara
 • Dinko Crkvenac
  Dinko Crkvenac
  Posted at 13:06h, 09 svibnja

  Baš dobar osvrt, bravo Helena!

 • Pingback:KPD | KPD-ovci po Luestekovoj
  Posted at 14:04h, 05 prosinca

  […] Posuditi ću Heleninu rečenicu, kako se nekad lijepo stvari poslože same od sebe…. Prognoza za Strahinjčicu nije bila obećavajuća, spominjali su nekakve kiše. a kako mi uopće nismo nerazumni, brzo smo se prilagodili i okrenuli našem najljepšem Sljemenu. (vidi 8. IZLET 2022 – SLJEME) […]

Post A Comment