KPD PRAVILA  

 

 1. KPD je društvo koje njeguje odnose među ljudima i odnos s prirodom jednako, i od tebe, kao člana očekujemo uzorno ponašanje. Zalažemo se za ljubav, prijateljstvo, poštovanje i sve ono što su nas odmalena učili da su ispravne ljudske vrijednosti. Stoga te molimo da se pridržavaš naših pravila, u suprotnom ćeš biti predložen za izbacivanje Sudu časti.
 2. U KPD-u uvijek čekamo najsporijega, prilagođavamo tempo hoda najslabijoj kariki u lancu, tako će se svi osjećati dobrodošlo i potaknuto da polako napreduju. Nikada ne ostavljaj planinara samoga na planini, postoji moralna i kaznena odgovornost za takvo ponašanje u slučaju nesreće
 3. Jedni druge savjetujemo, nudimo pomoć, nikad nikoga ne ostavljamo samoga
 4. U KPD su svi dobrodošli, odrasli, djeca, obitelji svih vrsta i veličina, osobnosti i izgleda. Tolerantni smo prema svima koji se drže pravila KPD-a
 5. Sudjeluj na organiziranim događanjima KPD-a kad god si u mogućnosti, na taj način pokazuješ da poštuješ društvo i kolege članove
 6. Društvo organizira izlete. Misli na to da se na izletima ponašaš u skladu s planinarskim kodeksom. Pozdravljaj planinare na planini, i oni će pozdravljati tebe. Pravilo je da prvi pozdravljaju oni koji se penju jer time odaju poštovanje kolegama planinarima koji su se već uspeli na vrh.
 7. U susretu s mještanima budi posebno pristojan ili pristojna, mi smo gosti na njihovom terenu.
 8. Na izlete uvijek ponesi dovoljno hrane i vode te imaj primjerenu odjeću i obuću. Ako nisi siguran što ti treba, pogledaj ovdje.
 9. Prilikom hodanja po planini, dužnost ti je ukoniti prepreke (kamenje ili granje) koje bi mogle zasmetati ostalim planinarima, ako naletiš na smeće, pokupi ga, uvijek imaj vrećicu za smeće u ruksaku.
 10. U planini se ponašaj primjereno, nemoj biti preglasan, i nemoj glasno slušati radio, ne loži vatru u šumi nego ogradi kamenjem i vatru dobro ugasi prije odlaska. Nismo u planini da bismo prouzročili štetu u prirodi.
 11. Otpatke uvijek ponesi sa sobom, nikada ne ostavljaj u šumi
 12. U slučaju nesreće u planini, pomozi, promijeni svoj plan i pomozi ako si u mogućnosti na bilo koji način
 13. Uvijek u ruksaku imaj prvu pomoć
 14. Planinarenje nije natjecateljski sport, ne nagovaraj druge na brzinu i opterećenja koji drugi ne mogu podnijeti. Uvijek pomozi slabijemu.
 15. Na vrhovima planina obično stoje kutije sa žigom. Slobodno evidentiraj svoj uspon, ali budi siguran da si kod odlaska pažljivo spremio knjigu i žig natrag u kutiju
 16. Poštuj pravila nacionalnih parkova i parkova prirode. Pridržavaj se uputa. Ne trgaj i ne čupaj biljke, ni one zaštićene, ali i one koje to nisu. Ako pušiš, brižljivo gasi opuške i ne ostavljaj ih u prirodi. KPD zagovara prestanak pušenja, ali ipak te nećemo izbaciti zbog ovog poroka 🙂
 17. Prema kućnom redu HPS-a u planinarskim domovima i kućama pušenje je zabranjeno, a pogotovo u sobama i spavaonicama
 18. Planinarsko sklonište nakon upotrebe očisti, prije odlaska opskrbi ga gorivim drvetom i ostavi višak hrane budućim posjetiocima.
 19. Pri dolasku u planinarski dom predstavi se opskrbniku, poštuj njegov autoritet; za vrijeme boravka budi umjeren u zahtjevima, a na odlasku ga pozdravi i obavijesti o smjeru svog daljnjeg puta.
 20. U planinarskoj kući poštuj kućni red, ne zalazi u spavaonice u cipelama, ne zauzimaj više mjesta nego ti je nužno potrebno, prednost kod noćenja imaju žene, djeca i starije iscrpljene osobe.
 21. Nakon 22 sata poštivati u planinarskoj kući potpun mir i ne remetiti počinak umornim putnicima; poštedjeti ih od izraza svoga veselog raspoloženja.
 22. Pijancima, pušačima, prostacima, sebičnjacima i nasilnicima nije mjesto u planinarskim kućama.
 23. Poštuj upute vodiča i vodičevu odluku čak i kada se s njim ne slažeš.