I KPD OPĆA PLANINARSKA ŠKOLA 2024 - GEN A


 

Sa zadovoljstvom najavljujemo da KPD za svoje članove organizira prvu Opću planinarsku školu! Počinjemo 13. ožujka 2024. i vodimo vas na ovo putovanje do kraja svibnja. Ova škola nije samo obuka, već avantura koja će vas voditi do planina i naučiti vas svemu što trebate znati za sigurno planinarenje u ljetnim uvjetima.  Pridružite nam se u ovoj jedinstvenoj prilici da razvijete svoje planinarske vještine, upoznate nove ljubitelje prirode i otkrijete ljepote naših planina. Mjesta su ograničena stoga brzo djelujte i prijavite se!

Opća planinarska škola temeljena je na znanjima i vještinama iz područja planinarstva s ciljem osposobljavanja članova za sigurno i svrsishodno kretanje i boravak u planinama do 2000 metara u ljetnim uvjetima. Polaznicima daje znanje i iskustvo potrebno za sigurno kretanje i boravak u planinama te pruža temelje za nastavak školovanja u raznim planinarskim specijalnostima organiziranim u Hrvatskom planinarskom savezu kao što su viša planinarska škola, markacisti, čuvare planinarske prirode, speleologija, alpinizam, planinarsko skijanje i vodička služba.

 

Opća planinarska škola se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela, odnosno, od predavanja, izleta i vježbi koje se provode prema Pravilniku o Općoj planinarskoj školi Hrvatskog planinarskog saveza. Predavanja, vježbe i izlete izvode iskusni planinari, planinarski vodiči i instruktori HPS-a i članovi HGSS-a s višegodišnjim iskustvom. Sastavni dio opće planinarske škole je:

 

a)      Teorijski dio se sastoji od 15 nastavnih tema koje planiramo podijeliti u 8 predavanja na kojima ćemo imati sljedeće nastavne teme:

o   Planinarstvo

o   Povijest

o   Planine

o   Oprema

o   Korištenje tehničke opreme

o   Pripreme za odlazak u planinu

o   Kretanje u planinama

o   Orijentacija

o   Boravak u planinama

o   Osnove speleologije

o   Zaštita prirode

o   Meteorologija

o   Opasnosti u planinama

o   Spašavanje u planini i HGSS

o   Prva pomoć

Predavanja provode iskusni vodiči i instruktori HPS-a i članovi HGSS-a.  

Vrijeme i mjesto održavanja predavanja:  predavanja će se održavati u Konzum Akademiji, Sopot, Turinina 11, 👉 ovdje, srijedom s početkom u 18:00 sati i trajanjem od 2 do 3 sata.

b)      Praktični dio ćemo imati na 8 izleta u planine od čega imamo u planu 5 jednodnevnih i 3 višednevna izleta koji će biti ispunjeni praktičnim vježbama. Na izletima će se raditi terenska obuka sa vježbama iz čvoroligije, orijentacije, kretanja po osiguranom planinarskom putu, izrade bivka itd. Izlete planinarske škole vode školovani i licencirani planinarski vodiči HPS-a.  Izleti i vježbe su u planu svaki vikend (subotom za jednodnevne izlete) izuzev vikenda 30. i 31. ožujka kada je Uskrs. Okvirni plan izleta:

OdredišteDatumBroj dana
Samoborsko gorje16.3.

1

Psunj23. i 24.3.

2

Okić6.4.

1

Klek13.4.

1

Krk27. i 28.4.

2

Risnjak-Snježnik4.5.

1

Velebit, Premužićeva 11.5.

1

Dinara18 i 19.5.

2

Ukupno bi trebali imati 11 dana izleta.  Zadržavamo pravo promjene područja i termina održavanja izleta i terenskih vježbi što je uvjetovano vremenskim (ne)prilikama, naravno uz prethodnu najavu.

Za uspješno završavanje opće planinarske škole potrebno je sudjelovati na najmanje 70% predavanja i 70% izleta. Tijekom škole voditelj škole prati pohađanje predavanja te zalaganje sudionika u provođenju praktičnih vježbi i zadataka te utvrđuje za svakog polaznika zadovoljava li uvjete uspješnosti završetka škole.  U slučaju kada zbog opravdanih razloga planinar nije mogao sudjelovati u dovoljnom broju predavanja ili vježbi, voditelj škole može odrediti dodatne uvjete, npr. sudjelovanje na dodatnim turama, vježbama ili slično. Uspješnim završetkom škole stječe se pravo pristupa polaganju ispita. 

Polaganje ispita se provodi na kraju opće planinarske škole. Planinari koji uspješno polože ispit dobit će diplomu o završenoj općoj planinarskoj školi Hrvatskog planinarskog saveza s kojom mogu nastaviti daljnje školovanje. Detalje o lokaciji i terminu ispita ćemo objaviti naknadno, za vrijeme trajanja škole i na vrijeme. Redovnim prisustvovanjem i zalaganjem na predavanjima te pohađanjem izleta i pokaznih vježbi vi ćete za vrijeme škole puno toga naučiti i steći praksu tako da samo polaganje ispita ne bi trebalo biti problematično.

Osnovna minimalna oprema potrebna za pohađanje škole je: ruksak, gojzerice, jakna, prva pomoć, kabanica, boca za vodu, kapa, rukavice, štapovi, lampa, astrofolija, kompas na pločici, detalje ćemo proći na nekim od prvih predavanja. Opremu ćete nabavljati i upotpuniti postupno, kao i iskustvo.

 

Dodjela diploma  nakon uspješno završene škole i polaganja ispita organizirat ćemo dodjelu diploma uz zajedničko druženje, detalje ćemo objaviti naknadno.

Upisom u planinarsku školu svaki polaznik potvrđuje da ispunjava zdravstvene, psihofizičke i tehničke uvjete za sudjelovanje u radu škole, da izletima pristupa na vlastitu odgovornost, te da će se u skladu s KPD i planinarskom etikom pridržavati programa škole i izleta.

Broj mjesta je ograničen, prijave idu metodom najbrži prst i ostvarivanjem uvjeta za upis škole.

Školarina iznosi 30€ i uplaćuje se na račun društva IBAN: HR6123600001102897129, u opis plaćanja upisati „OPŠ – ime i prezime“ ili jednostavno skeniraj 2D bakod sa svojom m banking aplikacijom, promijeni „ime i prezime“ i uplati.

Školarinom se pokrivaju troškovi organizacije škole. Polaznici škole sami snose troškove izleta, prijevoza, noćenja, ulaznice u park prirode i prehrane na izletima.

Osobe mlađe od 18 godina, a s napunjenih 15 godina na dan početka škole mogu upisati školu uz dodatno pisano odobrenje roditelja.

 

Prijava u KPD opću planinarsku školu

Kako je KPD digital only planinarsko društvo prijavu za školu također imamo samo u digitalnom obliku. 

Da bi se prijavili u školu popunite i potvrdite obrazac koji se nalazi na ovom  👉 linku

 

Kako upisati KPD Opću planinarski školu?

Uvjet za upis Opće planinarske škole je:

o   aktivno članstvo u KPD-u (plaćena članarina za 2024. godinu)

o    popunjavanjem i slanjem prijavnice

o   uplata školarine (prije uplate školarine možete provjeriti da li još ima mjesta)

Nakon provjere detalja informirat ćemo vas o uspješnosti prijave u školu.

 

Nakon završene opće planinarske škole preporučamo da svakako ostanete aktivni, a za one najbolje preporučamo daljnje školovanje za vodiče A standarda i nastavak specijalističkih vrsta školovanja u skladu s vašim ambicijama.

 

Pozivamo sve zainteresirane planinare i one koji to žele postati da nam se pridruže na ovom druženju na kojem ćemo biti aktivni, steći nova znanja I vještine I nadamo se I dobro zabaviti putem.

 

Voditeljica I KPD opće planinarske škole je Ines Barbir, ines@kpd.hr.

 

Veselimo se našoj prvoj školici!

 

 

MALO DETALJA O OSNOVaMA

Na stranicama Hrvatskog planinarskog saveza možeš pronaći puno informacija o planinarstvu. Baci oko na osnove planinarstva. I sigurni smo da ćeš naći odgovore na sva svoja pitanja. 🙂  ...

Izbor opreme ovisi o karakteru planinarskog izleta, očekivanim teškoćama i okolnostima te o osobnim potrebama pojedinog planinara. Ovdje donosimo popis osnovne opreme za izlete u okviru KPD-a: Osobnu, zdravstvenu i planinarsku iskaznicu Nešto novca (ponekad treba platiti ulaz u nacionalni park ili klopu u planinarskom......

U SLUČAJU NESREĆE Sačuvajte prisebnost, smirite sebe i druge Zaštitite unesrećenog i sebe od neposredne opasnosti Pružite unesrećenom prvu pomoć u okviru svog znanja i mogućnosti Označite mjesto nesreće ili mjesto gdje se unesrećeni nalazi (osobito zimi) Hitno o nesreći obavijestite Hrvatsku gorsku službu spašavanja......