20. IZLET 2022 – ŽUMBERAČKO GORJE

20. IZLET 2022 – ŽUMBERAČKO GORJE

Izlet je bio sve samo ne uobičajen.

Uobičajena je bila naša jutarnja procedura, okupljanje na meeting pointu uz jutarnju kavu, no već prvo neuobičajeno, ali za pohvalu, je što su svi stigli točno na vrijeme, dapače, neki i pola sata ranije (nisu pažljivo čitali zadnje upute 😊).

Neobično nam je bilo upoznati se i s dva nova člana. Obojica su XXL dimenzija majica, ne zbog obujma nego zbog visine, da ne bi krivo shvatili. Predsjednica im je, uobičajeno nadahnuta, zaželjela dobrodošlicu uz uručenje naših vrlo prepoznatljivih majica.

Neuobičajeno je bilo i vrijeme, vidjet ćete na slikama. Bili smo kao guske u magli ponekad. Bilo je razmišljanja da moramo ponoviti ovaj izlet kako bi vidjeli gdje smo bili. Da nije bilo pouzdanog vodiča Gorana, ne znam da li bi se sami vratili do početne pozicije i prijevoza.

Početak ture je bio u seocu Kravljak, pokraj lokalne kapelice, u srcu Žumberka, a tura je bila kružna. Prohodali smo oko 15 km, svladali ukupno oko 700 metara uspona, temperatura postojana, oko 4 celzijusa, bez vjetra. 10 planinara i Zvrko. Za naše standarde, nije bilo previše naporno. Neuobičajen je bio i tempo, baš po našoj mjeri bez da „kočimo“ vodiča.

Prva i jedina (i ovo je neobično) pauza nam je bila pokraj planinarske kuće Scout, klopa iz ruksaka, potok, pravi WC… Jedini planinari, dvoje njih, koje smo sreli cijeli dan (ako su uopće bili planinari) su bili na ovoj lokaciji, što ipak nije neuobičajeno za vremenske uvjete koji su vladali.

Neobično je koliko su priroda i domaćini postavili prepreka na našu stazu ovog puta. Svako malo smo preskakali, provlačili se ili zaobilazili srušena stabla ili odronjenu stazu. Vrhunac su bile blatne prepreke koje su nam postavili revni šumari. Siguran sam da su, saznavši za naš izlet, namjerno razrovali ionako blatne dionice staze te porušili markacije u cilju da nam ga učine nezaboravnim. Posebno zadovoljstvo je bilo je svladati (opet neuobičajeno puta) potok.

Neobično je i to što smo zabilježili samo jedan pad, no uobičajeno, našeg Martina. Bez posljedica nasreću….

Vrlo neobično je što je Dunji nekoliko puta upadao kamen (?!?) u cipelu. Mi smo naravno to koristili za pauze.

Putem su se iz magle ukazivali skoro pusti žumberački zaseoci, svjedoci nekad bogatog života u ovim krajevima. Neobično je bilo sresti stanovnike. Uspjeli smo porazgovarati s jednom, objasnila nam je da kod njih skoro NIKAD nema magle i nije joj jasno odakle se sad ovolika pojavila, i to baš kad smo mi došli. Baš neobično.

Neobično je i to što je Zvrko pronašao DVA nova frenda. Jedan je skoro pošao na turu s nama.

Osvojen je vrh Kićer na 753 m. Neobično je što je postojao štambilj u vrlo dobrom stanju i na vidljivom mjestu. Pogled s vrha vjerojatno ne bi bio baš impresivan ni po sunčanom vremenu jer je vrh obrastao šumom. Pišem ovo da utješim Marija koji je (čestitamo na entuzijazmu) ponio dalekozor.

Živi i zdravi, uglavnom svi suhi, samo poneki(a) promrzla, bez ozljeda (trajnih) pronašli smo automobile. Klopa u Divljim vodama, pastrve su bile odlične. Kamin je grijao, cijelo izletište radilo samo za nas.

Izlet je bio za pamćenje, ponajviše radi svih gore nabrojanih neuobičajnosti, novih kolega, odličnog vodiča i svih nas koji smo učestvovali.

Zaključujem osvrt, samo KPD ima dovoljno odvažnu ekipu da se uhvati u koštac s maglom na Žumberku! Bravo mi.

Osvrt by Dinko

Dinko, odličan osvrt! Hvala!

Gorane hvala na izletu!

Bravo za cijelu Žumberačku KPD ekipu!

Više slika možete pronaći na našem Google albumu.

Objave pratite na našim profilima Instagram, Facebook i TikTok kanal.

No Comments

Post A Comment