16. IZLET 2022 – SAMARSKE STIJENE – ZAPADNA SKUPINA

16. IZLET 2022 – SAMARSKE STIJENE – ZAPADNA SKUPINA

Okupili smo se u planinarskom domu Tuk (875m) uz drugu jutarnju kavu (prva je bila na Vukovoj u Megu) i upoznavanje s novim društvom, pripravnicima za vodiče: Ivanom, Josipim i Zvonimirom, koji su zajedno s Tarikom bili izvrstan tim.

Do podnožja Samarskih stijena smo se odvezli makadamskim putem do 13.km preko Matić poljane, gdje je palo prvo spontano slikanje i razgledavanje. Putem smo sreli ljude koji se nisu htjeli družiti, pa smo samo požurili naprijed. Mislimo da nisu bili berači gljiva…

U predjelu Bijelih i Samarskih stijena ima nekoliko mogućih paninarskih puteva: Samarske stijene južna skupina, Samarske stijene zapadna skupina, Sungerski lug, i najpoznatiji i najzahtjevniji Vihoraški put.

Iako je prvotna zamisao bila ići Vihoraškim putem, Tarik se, uzevši u obzir stanje na terenu (mogućnost kiše, sklisko i opasno kamenje i nemogućnost brzog silaska sa staze) odlučio za obilazak zapadne skupine Samarskih stijena. Svi smo na kraju zaključili da je izlet bio baš po našoj mjeri.

Na samom početku staze smo osviješteni da se nalazimo u strogom rezervatu prirode.

Staza nas je vodila kroz nevjerojatne oblike kamenja, koje je na nekim mjestima izoštreno poput oštrica, a na drugima glatko i ravno kao stol.

Često smo bili sigurni da čujemo neki potok kako se slijeva nizbrdo….ali,… to je bila samo jaka južina!

Naime, Samarske stijene, unatoč obilnim padalinama u tom predjelu, nemaju nijednog stalnog površinskog toka niti vrela, zbog svoje propusne vapnenačke podloge. Sva voda otječe kroz pukotine u podzemlju.

Osim kamenja, fascinirale su nas i duboke i pošumljene vrtače, priroda nalik prašumi: puno biljaka, paprati, drveća i gljiva). Na sve to nismo smjeli puno obraćati pažnju, već uz koncentraciju na 100% ciljati slijedeći kamen, tražiti prolaz kroz kamene usjeke i provlačiti se ispod srušenih stabala s ruksacima na leđima.

Neki članovi su ipak uporno tražili gljive, a bilo ih je puno i svih vrsta. Sva sreća, sve je ostalo na proučavanju i fotografiranju.

Do Ratkovog skloništa (1184m) , vrlo slikovitog, smještenog u pećini stijene, prvog žiga i prvog službenog fotografiranja smo stigli brzo. Dinko bi tu bio i zasvirao gitaru, da su sve žice bile na broju…ovako, samo smo se kratko odmorili i nastavili dalje..

Prije samog uspona na vrh Samarskih smo malo zastali: da pričekamo da se oslobodi vrh od prethodne skupine planinara, i da spasimo neplaniranu pivu. Štef će ju ubuduće bolje osiguravati😊

Na izletu je bilo svega: čudesnog iscjeljenja koljena, piva koje je teklo iz ruksaka, zanimljivih podjela gemišta i standardno dobrog gulaša i goranske pastrve na kraju.

Iako u vodičima piše da je staza duga 6km, mi smo ih nabrojali (i odhodali) 9.

Hvala Ines, na organizaciji izleta, Tariku na vođenju a Ivani, Josipu i Zvonimiru što su nas istrpili te svima na dobrom društvu. Nadamo se ponovnom druženju.

Osvrt by Alenka Crkvenac

Alenka, odličan osvrt, bravo! Hvala!

Više slika možete pronaći na našem Google albumu.

Objave na našim profilima, na Instagramu , Facebooku i TikTok kanalu.

No Comments

Post A Comment