13. IZLET 2022 – FERATA I ABSEILING NA OKIĆU

13. IZLET 2022 – FERATA I ABSEILING NA OKIĆU

Kako to već inače biva KPD-ova družina voli malo začiniti stvari (nisu samo hrana i atmosfera u pitanju) te se odlučila okušati u novom području planinarenja (da ne kažu da samo „Livadarimo“), a to je Škola Ferate i Abseiling.   

Da ne objašnjavamo stručnu terminologiju naziva i koje sve spravice se koriste prilikom takve vrste planinarenja koja ICI BICI dijelom spada u profesionalni Alpinizam pojednostavit ćemo:

  • FERATA – popni se po sajlama uz stijenu gore.
  • ABSEILING – spusti se po štriku dole (u raznim pozama koje su bile naređene od strane naših vodiča tj. učitelja ali to ćemo ostaviti za kasnije).

Pošto sam spomenuo naše drage vodiče vrijeme je da Vam ih predstavim, a to su Domagoj (lijevo) i Tarik (desno). 

Naš 13. Izlet započeo je dogovorom i nalaskom u 9:00 ispred PD Maks Plotnikov. Po običaju kakav bi to izlet bio kada netko ne bi zakasnio (nećemo imenovat 😊).

Nakon ispijanja prve kave (za neke) počela je podjela opreme koja je neophodna za ovakav izlet, a to su: kaciga, rukavice, pojas za penjanje i komplet za osiguranje (amortizer energije). Bez ove opreme nemoj te niti pomišljat da krenete na feratu pošto je sigurnost na prvom mjestu.

Dok se montirala oprema padale su slike koje se vide u nastavku te jedna zajednička sa sveobuhvatnim oduševljenjem da su svi stali u dodijeljenu opremu iako je bilo pritužbi da određeni dijelovi tijela ne mogu proći (ipak jesu samo je trebalo malo popustiti opremu ) te da su kacige premale i da glava ne stane u njih.

Dok je Tarik provjeravao da li je sva oprema dobro namještena Domagoj je pripremao poligon kako bi prošli osnove ferate. Nakon toga započela je prava školica kako pravilno kopčati karabine za sajlu, kada se može priječi sa segmenta na segment te smo naučili što je Tajlandski vez…

A usput nam je Dunja demonstrirala penjanje na drvo..

Nakon odrađene školice uputili smo se prema početku naše prve ferate pod nazivom Žoharev put.

Kako se kaže prvi mačići se u vodu bacaju sva sreća nije bilo nit mačića nit vode iako imamo toleranciju od 10% shrinkage, ali su svi odradili ovu feratu uspješno.  Kako nam je bilo na usponu prikazano je u nastavku.

Mlađi članovi su se lovili za glavu kako su ovi ispred njih spori 😀

A kako obično biva nakon napora slijedi nagrada…. Pogled sa vrha je bio TOP…😊

Još jedna mudra narodna je „ko bi gori sa bi doli“ malo izokrenuta ali oprostit će na tom izrazu jer tu započinje naše laički rečeno spuštanje po štriku – Abseiling. Slike će prikazati sve da ne trošim riječi na takvu divotu i adrenalin ali neke stvari ipak ćemo morati spomenuti.

Na vrhu nam je strpljivi vodič Domagoj detaljno objašnjavao postupak vezivanja spravica i osigurača, postavljanja gurtne i duplog kaubojskog čvora kako vi se sigurno spustili niz stijenu.

Nakon kratke edukacije krenulo je spuštanje niz stijenu. Ne mora se opisivati osjećaj adrenalin nakon prelaska ruba i ono olakšanje kada noge dotaknu zemlju ali zaključak je da bi svatko išao opet da smo imali vremena.

Usput nismo znali ali smo naučili onaj koji stane na konop prilikom doticaja zemlje plaća pivu… Neki članovi nakon njihovog prizemljenja bili su dužni gajbu 😀

Isto tako smo naučili sve poze u kojima moraš bit dok se spuštaš niz stijenu a to su:

  • Punim stopalom na stijenu
  • Koljena ravno
  • Guza dole
  • I zadnje ali nimalo bezazleno „rašiti noge“

Znam da zvuči malo vulgarno ali stvarno pomaže za lakše i sigurnije spuštanje.

Neki članovi su bili prelagani što nama ostatku stvarno nije bio problem pa smo ih morali spuštati u sigurnijim uvjetima kako ne bi zaglavili na stijeni.

Isto tako imali smo pokaznu vježbu izvlačenja vojnika Andrije uz pomoć Švicarskog škripca koja je uspješno izvršena.

Dok su neki spašavali drugi su zdušno odmarali i uživali u pogledu prije ručka.

I kako da zaključimo ovu avanturu nego sa osmjehom i zdravicom za još puno ovakvih druženja.

#bašsmovrhekipa

Osvrt by Martin:

Martine, odličan osvrt, bravo i hvala!

Veliko bravo i hvala našim vodičima Tariku i Domagoju! Omogućili ste nam odlično novo iskustvo i naučili nas novim vještinama!

Svi su položili i nemamo ponavljača 🙂 i definitivno opet idemo na feratu i abseiling.

Naravno da smo u vodičima imali “good and bad cop (abseiling)”, jednog skuliranog i smirenog i drugog koji je vikao “ajmo, bacaj ih dole” 🙂

Ovo je bio prvi izlet u kojem su nas iz doma “potjerali” jer se dom zatvarao, ali mi smo ostali i nakon domaćina 🙂

Više slika možete pronaći na našem Google albumu.

Objave naravno na našim profilima, na Instagramu i Facebooku.

Zanimljiv set videa sa izleta možete vidjeti na našem TikTok kanalu.

2 komentara

Post A Comment