12. IZLET 2022 – PAPUK

12. IZLET 2022 – PAPUK

Peripetije oko ovog izleta su počele puno prije samog izleta. Prvo nas je trebao voditi netko tko je morao odustati, pa je ukočila Ivana koja je na kraju isto morala odustati te je predložila Petru koja je na kraju bila naš vodič (ja polu vodič – ali to već znamo 😉 ). Broj prijavljenih također je bio u opadanju do samog početka izleta, tako da na kraju tko je krenuo je krenuo, a tko nije može mu samo biti žao – više sreće slijedeći put. A i sama ruta izleta se kasnije prilagođavala situaciji na terenu – u nekoliko riječi neizvjestan izlet od planiranja pa do kraja samog izleta.

Za Papuk kažu da je najljepša planina u Slavoniju, a nazivaju ga i Zlatnim otokom Panonskog mora. Park prirode Papuk obuhvaća prostorno najveći dio planine Papuk, a mi smo na naš izlet krenuli iz Velike.

prvo birtija da se ne ureknemo

Načelni je dogovor bio da krenemo preko vrhova Lapjak i Nevoljaš, do Jankovca. Na Jankovcu ručamo i vratimo se istim putem nazad.

Ušli smo na poučnu stazu i krenuli uspon prema Starom Gradu.

Štreber kakva jesam, prije izleta sam škicnula u Planinarskom vodiču da vidim koje su bitne stvari vezane ut tvrđavu Stari grad i bila sam sretna kad sam pročitala da nema podataka i da su sve pretpostavke…. A onda smo došli gore i vidjeli tablu na kojoj su ipak pisali podaci…

slika govori tisuću riječi

Nastavili smo poučnom stazom prema Lapjaku.

Široke staze, visoka stabla, uopće nismo imali osjećaj da je negdje drugdje vruće i da je temperatura preko 30C.

Prije samog vrha smo prošli preko Tauberovih stijena odakle se pružaju prekrasni pogledi na Zlatnu dolinu (Vallis Aurea)

Lapjak je šumovit vrh na južnom dijelu Papuka. Vrh se nalazi na gorskom hrptu koji se proteže između dolina Veličanke i Dubočanke. Na vršnom zaravanku Lapjaka je geodetski stupić i drvena poučna ploča Parka prirode Papuk, a na njoj planinarski žig.

učili smo i o vrijednim mravcima

S Lapjaka smo produžili prema Nevoljašu. Prolazeći preko livade primijetili smo srnu ili Bambija .. nadamo se samo da smo bili brži od onih na čeki i da je životinja ipak na sigurnom.

nađi srnu

Nakon livade je uslijedila opet šuma i stigli smo na vrh Nevoljaš. Bilo je negdje oko 13h kada je pao prijedlog da možda i nema smisla nastavit spust do Jankovca; tamo su i onako najavili gužvu zbog nekih biciklista, pitanje je bi li uopće dobili ručak (a to nije dobro pitanje) i onda bi se još trebali istim putem vračati nazad (još neka 3 h) i u Zagreb bi došli poslije 22h te je možda bolje da se s Nevoljaša nekim kružnim putem vratimo u Veliku, nađemo neko sigurno utočište za ručak, a Jankovac ostavimo za drugi put…

ono što smo vidjeli i ostavili za slijedeći put

U povratku smo išli preko Šulerovog puta i cijelim Šulerovim putem smo pokušavali odgonetnuti tko je bio Šuler – neuspješno.  Ostati će kao misterij koji nam visi nad glavama Tko je bio Šuler??

stara bukva

Kao završni dio izleta posjetili smo restoran Čiča Mata koji nam je osim fine klope omogućio i spa za umorne noge – hladan potok 😊

Osvrt by Nera

Odličan osvrt, bravo i hvala Nera!

Na izlet nas je vodila Petra i Nera (kako se sama nazvala poluvodič :)), bili ste odlični vodiči, hvala vam!

Više slika možete pronaći na našem Google albumu.

Objave naravno na našim profilima, na Instagramu i Facebooku.

No Comments

Post A Comment