1. IZLET 2022 – JAPETIĆ

1. IZLET 2022 – JAPETIĆ

Dragi moji KPD-ovci,

Započeli smo novu sezonu druženja, i to jako dobro. Odlično organiziranim izletom s do sada u 2022. godini rekordnim brojem sudionika(😊) na izletu na Japetić i to Donatovim neobičnim putem. Naravno da drugačije nije ni moglo biti kada je moja malenkost bila zadužena za koordinaciju. Čak sam i vremensku prognozu naručio da nam bude skoro pa idealna za ovo doba godine.

Okupili smo se u 9:00 kod Šoićeve kuće u Malom Lipovcu skoro svi. Neki(e) u 9:05 ali navodno radi kupovine peciva za Ines. Temperatura prihvatljivih 3 celzija, sunčano, nadmorska visina 366 m, vjetar slab istočni, raspoloženje odlično.

Vidi se da smo godinu dana iskusniji. Opremljeni za zimske uvjete taman kako treba, gojze, slojevita odjeća, kričave boje, kape raznih vrsta, gorivo (o tome malo kasnije), hrane skoro ništa (bit će valjda gore u domu), Ines ima čak i dereze. Ništa nas ne može iznenaditi i zaustaviti u pohodu.

Donat je isplanirao kružnu stazu koja djelomično prati markirane puteve, a dijelom siječe šumu prečicama koje rijetki poznaju. Prvi dio staze je uglavnom prihvatljiva uzbrdica bukovom šumom, koja nas u 10:15 dovodi do pauze na lokaciji Beli grič. Ispostavilo se da ovo nije bila obična pauza. Donat je potegnuo iz ruksaka rakiju, viljamovku, zapečaćenu voskom prije 15 godina! Kaže za Silviju je, ali možemo i mi ostali. Pluteni čep je nakon žilavog otpora ipak popustio zajedničkom pritisku Slavena i Donata i tankiranje gorivom (spomenuh dobru pripremu ranije) je moglo početi.

Ohrabrena i podgrijana sedamnajstorka i Zvrko je mogla krenuti dalje u proboj. Proboj jer su nam narednih sat vremena u prsa dolijetali trail trkači, uglavnom simpa ekipa kojoj smo se sklanjali atomskim udesno svako malo na uskoj stazi. Jedan od njih je bio, gle čuda, Krešo.

Prvi od dva osvojena vrha (računamo samo one sa žigovima) je bio Stražnik (708 mNM). Slikanje, štambiljanje, kratka pauza i šibamo dalje.

Na prijevoju Velika vrata smo bili u 11:23. Odatle nas je čekala uzbrdica prema vrhu. Nakon kraćeg vijećanja, Andrija je odlučio da idemo prvo do piramide na vrhu Donatovom novom prečicom, a potom u dom. Ovo je bio tehnički najizazovniji dio pohoda. U redovnim okolnostima lak posao za KPD-ovce, no ova je bila pokrivena debelim slojem lišća koje je skrivalo grane i pošteno smo se naklizali dogore.

Prije vrha na ledini sa zaostalim snijegom, svjedočili smo pravoj dječjoj razigranosti Silvije i Ines. u snijegu.

Zanimljivo je bilo i gledati….

Odradili smo brzinsko slikanje na vrhu (Japetić, 879 mNM) radi hladnog vjetra sa zastavama, neki su se i popeli na metalnu piramidu, te zatim prošetali do doma Žitnica (12:48 h).

Klopa je bila vrlo dobra, mjesta na sunčanoj i donekle vjetru zaklonjenoj terasi dovoljno. Bilo je dosta gladnih, Sanja je predvodila kao i obično tu skupinu, koji su se odmah bacili na posao. Druženje, piva, kava, malo grijanja uz peć, baš planinarski.

Dolje krećemo normalnim (ne Donatovim) putem. Rutinsko spuštanje od sat i pol, pretvorila se u pravi mali izazov. Inače bezazlena staza, u gornjem je dijelu bila djelomično pretvorena u bob stazu. Nekoliko spektakularnih poskliznuća s doskokom na stražnjice, nasreću bez ikakvih posljedica osim na naš ego i ponos, dodatno je začinilo izlet. Tko je prednjačio u tome, zadržati ću za sebe, jer ono što se dogodi na planini, tamo i ostaje. Možda ipak samo mali hint, počinje s M.

Provod smo završili u 15:45 kod Dumića na piću za doviđenja, uz naravno prepričavanje dogodovština i zezanje kolega s najvećim brojem posrtanja. I naravno već tradicionalno, prikupljene podatke iz raznih uređaja, satova, prst-oko izvora, iskoristili za točan izračun prijeđene kilometraže. Danas je to bilo 14,8 km. Bravo mi! Ukupan dojam je bio da nije bilo naporno.

Posebno ću istaknuti dvoje novih KPD-ovaca koji su prvi puta bili s nama, Zoricu i Ivana. Kapa dolje, bili su odlično društvo i odlični hodači.

Do Petove Gore….

Osvrt by Dinko

Dinko, odličan osvrt!

Hvala na koordinaciji i na osvrtu!

Novim članovima želimo puno KPD izleta, a sve ostale pozivamo da naprave nešto za sebe i svoje zdravlje, pridružite nam se!

Više slika možete pronađi na našem Google albumu.

Zanimljiv video sa izleta možete vidjeti na našem  TikTok kanalu.

2 komentara
  • Posted at 08:37h, 31 siječnja

    Sudeći prema glavnoj temi razgovora, uskoro bi mogli postat Konzum Prehrambeno Društvo. 🙂

    p.s. Nadam se da se Mines oporavila od onih silih padova

Post A Comment