11. KPD IZLET – SAMOBORSKO GORJE 18.12.2021

11. KPD IZLET – SAMOBORSKO GORJE 18.12.2021

Vrijeme brzo leti,  tako je  došao na red i zadnji izlet KPD-a za ovu godinu. Kuda vas vodimo i koja sve iznenađenja pripremamo za sljedeću saznati će te već u utorak…ali da se vratim na ovu prekrasnu subotu.

Kao što je to već uobičajeno svi smo stigli na vrijeme i sa voljom na zakazanu lokaciju. Nakon kratke kavice i dogovora sa djedicom i njegovim pomoćnicima oko želja i pozdrava za nadolazeće blagdane  krenuli smo na  svoju kružnu stazu od Samobora, Otruševeca-Grgosove špilje, Slanog dola pa sve do Smerovišća.

Pokret je bio kroz grad i mislim da nam je ovo prvi puta da smo planinarili po gradskim ulicama, ali kako smo mi mlado društvo puno toga je na svakom izletu po prvi puta.

Nismo daleko odmakli kada je krenula malo veća uzbrdica, na kojoj smo došli do zaključka da svi vodiči koriste mjerne jedinice poput, nema još puno, nema puno uspona, nije to daleko, tu je iza ovog zavoja, pa smo i mi složili naš set kontra mjera  koja glase: kada je pauza, kada je vrijeme za gablec, da li sada može sendvič? Naravno sve je ovo samo slatka zezancija, dok smo se, skidajući prvi sloj odjeće, penjali prema osunčanim vinogradima sa kojih je pucao pogled na nizinu prekrivenu maglom.

Nakon sat i nešto hoda stigli smo do naše prve točke: Grgosove špilje u Otruševcu. Vjerovali ili ne uspjeli smo doći prije predviđenog termina pa smo za dogovoreni obilazak špilje morali pričekati u  Gostionici „Grgos-Špilja“. Nije nam to teško palo, odradili smo kratku okrijepu jelom i pićem😊.

Grgosova špilja ima dvije prostrane dvorane prebogate onime što visi sa stopa špilje (stalaktitima) i  onime što viri iz poda špilje (stalagmitima). Prizor je prekrasan, sve izgleda nestvarno kao u nekom filmu. Nema puno riječi sa kojima se ta ljepota može opisati osim puno slika i poziva za sve vas koji niste da svakako nađete vremena za obilazak špilje.

Ono vrijedno što smo naučili, iako vas svi ti prekrasni oblici koje je priroda stvarala stoljećima mame da ih dodirnete, to je strogo zabranjeno. Bakterije koje se mogu prenijeti sa naših čistih ruku ( o prljavima nismo ni pričali ) zaustavljaju rast stalagmita i stalaktita, a da se 1 kapljica primi treba 100 godina. Pa poruka: Gledaj ali ne diraj 😊

Iz prekrasne špilje smo krenuli dalje kroz vinograde i šumu do Slanog dola. Taj dio puta je bio jako informativan i edukativan.

Neki od nas ( a to nisam ja) su naučili razlikovati neke vrste grmova, ovismo o području na kojem ih se može naći, Donat je podijelio svoje botaničko iskustvo.

Tu smo odradili i grudanje i bacanje u snijeg i pokušaje hranjenja snijegom i još neke dječje nepodopštine, koje su više nego primjerene za ekipu naših godina  ali kako smo mi fini i pristojni te slike ne objavljujemo.

Slani dol, druga bitnija pauza koju smo opet proveli na ugodnoj terasi izletišta Gogo uz tekuću okrijepu i koji događaj iz života svakoga od prisutnih članova. Sve što mogu reći je da imamo majstora za različite vrste radova, ekipe koja se stvarno bavi sportom i velikih entuzijasta u istome, kreativaca, kulinarskih genijalaca….

Na red je došlo i spuštanje prema našem zadnjem odredištu Smerovišću. Tu je bilo raznih tehnika spuštanja od pirueta, špaga, slaloma od bukve do bukve, proklizavanja, hvatanja za grane, spusta na granama koje se nalaze ispod mokrog lišća sve naravno popraćeno zvonkim vriskom i smijehom ali srećom svi smo se stigli u jednom komadu.

Što nas najviše veseli na svakom izletu je pitanje bez točnog odgovora. Od opuštenog druženja, smjeha, međusobnog upoznavanja, pa sve do dobre hrane i pića sve je jednako važno i svemu se jednako veselimo.

Tako smo i na našoj završnoj točki odradili hrabru borbu između hrane i čovjeka. Svi smo se dobro borili, ali smo ipak najveće nade ulagali u dio ekipe koji su se ulovili u koštac sa češnjovkama. Hrana je pobijedila, jer su porcije stvarno bile bogate, pa možete očekivati revanš.

Naš gospodin vodič Donat nam je i za ovaj izlet opet naručio prekrasno vrijeme, i poklonio svakome od nas dio svojeg kreativnog duha o obliku malog origamia -ždrala…hvala Donat.

Ključno: kružna asfaltno-vinogradsko-šumska staza, sa punktovima od pelnice do pelnice 😊, tak se da 😊

Sretan Božić, veselu i zdravu Novu godinu želimo svim našim dragim članovima KPD-a, kao i onim budućim članovima, vidimo se sljedeće godine na našim izletima.

Osvrt by: Pranjići

 

Pranjići, hvala i bravo na osvrtu!

Hvala našim glavnom vodiču Donatu!

Više slika možete pronađi na našem Google albumu.

Zanimljiv video sa izleta možete vidjeti na našem  TikTok kanalu.

 

No Comments

Post A Comment