7. KPD IZLET – RISNJAK 18.9.2021

7. KPD IZLET – RISNJAK 18.9.2021

Nakon ljetne pauze, krećemo u nove pohode. Prvi takav pohod nam je bio prekrasan i pomalo zahtjevan Risnjak. Točka okupljanja nam je bio parking kod Arene Centra, 6:40 ujutro, iako smo uvjereni da negdje u pravilniku društva izričito stoji da se ne okupljamo prije 7 sati ujutro. (Ines provjerit ćemo) 😊

S obzirom na tako rani polazak, neki su kasnili iz malo bizarnih razloga (nećemo imenovati), kao što je tražnje auta na parkingu, ali to ćemo pripisati preranom buđenju. 😉

Zabava je počela od ranog jutra

Od Zagreba do Crnog Luga nam je trebalo približno sat i pol vremena, s tim da smo kratko pristali u Karlovcu kako bismo pokupili jednog člana društva Dinka. Zaista, da li je itko  ikad stao u Karlovcu?

 

Putem smo saznali neke jako bitne činjenice za preživljavanje u prirodi od našeg vodiča Zaviše… Na koji način obavljati nuždu u prirodi. Veoma zanimljivo!

Početak je uvijek entuzijastičan

Dolaskom u Crni Lug, na početnu točku našeg izleta, prvo smo popili kavicu kako bismo se razbudili.

Prije samog početka, djelatnica NP Risnjak, Barbara, nam je ispričala kratku priču o nacionalnom parku. Pa tako, tri najveće životinje nastanjene na području parka su ris (logično), medvjed i vuk. Risnjak je prirodna veza između Alpa i Dinarida, a osnovan je 1953. godine. Jedna medvjedica (nije Manda) s tri mala medvjedića, često dolazi u selo i radi nered domaćem stanovništvu. Preporučila nam je da budemo glasni, odnosno da pričamo, fućkamo, pjevušimo i slično, te da će nas životinje izbjegavati, što nama, budimo realni, nije problem, ali za potpunu sigurnost nedostajao nam je jedan član, a to je naš Tajnik društva. Iako smo saznali, ali nismo provjerili, da u Kanadi, fućkanje lokalnim medvjedima znači vrijeme za jelo (čudna neka sorta).

Zaviša objašnjava zahtjevnost staze

Prema vrhu smo se zaputili nešto zahtjevnijom Horvatovom stazom, a spuštali smo se stazom preko Markovog brloga. Obje staze su dugačke oko 9 kilometara.

Putem prema vrhu, nije nedostalo priče, smijeha, a ni pipkanja. 😉 Da ne shvatite krivo, naš vodič Zaviša se dao u misiju zatezanja ruksaka, svima koji su ih neispravno nosili, kako bi lakše nastavili put, osim naše drage Ines kojoj je od natezanja pukla vezica ruksaka.

Važno je naglasiti da nije birao, pipkao je i muške i ženske, a tko mu je bio draži – morat ćete pitati njega.

U nekoliko navrata pokrenula se tema posla, a svi koji su sudjelovali u takvim razgovorima pozvani su pred Sud Časti. Za sada još nemamo informacija kakve su presude.

Također, saznali smo da u društvu imamo pizza majstora – Ivicu, te je podržan prijedlog da se na sljedećoj Skupštini održi degustaciju pizza. 😀

Kao što je već poznato, tijekom našeg uspona potrebno je napraviti više stanki, pitate se zašto? Pa za slikanje, naravno! Priroda je prekrasna, a sunce nas je pratilo cijelim putem iako je bila najavljena kiša, a slike govore više od riječi:

Nakon jedno 3 sata, konačno smo stigli do Schlosserovog doma, gdje smo napravili kratku pauzu, skupili snagu, te se zaputili na vrh Risnjaka, na 1528 metara.

Pogled s vrha je jednostavno božanstven, čovjek ni sam ne zna gdje bi se prije okrenuo. S vrha se pruža pogled na Kvarnerski zaljev, Istru te susjednu nam Sloveniju.

Prilikom uspona do vrha, Dinko nas je obavijestio da je zaboravio ponijeti zastave za slikanje, zato je za potrebe slikanja morao skinuti svoju majicu kako bismo imali improviziranu zastavu KPD-a – ali ovo mu nismo pribrojali ukupnom broju presvlačenja, kojih je tokom ovog izleta bilo ispod prosjeka.

Nakon osvojenog vrha došlo je vrijeme za grah i hladnu pivu. Putem se često postavljalo pitanje, koliko još do graha, odnosno koliko još fotkanja do graha. 😉 Sanja je zaključila da je do graha na vrhu potrebno okinuti 100 slika!

Nakon što smo se najeli, popili i odmorili, bilo je vrijeme za još jedan photosession, ali ovaj put sa zastavama. 😊

Na našu žalost, došao je i trenutak za polazak. Punih želudaca uputili smo se natrag prema Crnom Lugu. Oko 18 sati spustili smo se na točku polaska gdje nas je dočekala domaća štrudla od borovnica, mljac.

Umorni od hodanja, ali punih želuca i lijepih uspomena došlo je vrijeme da se uputimo prema Zagrebu. Ukoliko mislite da nas je umor savladao i da smo prespavali put –  nismo. Šale su letjele na sve strane, pale su i masaže bolnih mišića, čak i bračne ponude, a neki su saznali da su locirani putem GPS-a. 😉

Hvala našim vodičima Zaviši i Nataši, hvala vozaču Deanu, ali i ekipi na fantastičnom izletu.

Baš smo vrh ekipa!

Osvrt by M&M #nepar

#nepar su MirnaSofie Jazbec i Martin Furda

Više slika možete pronađi na našem Google albumu.

Zanimljiv video sa Risnjaka možete vidjeti na našem  TikTok kanalu.

Zanimljiv osvrt možete pročitati klikom na stanicu planinarskih vodiča Zagreb koji je napisao naš vodič Zaviša (njegovu strogoću, špotanciju i sporost još uvijek pokušavamo zaboraviti 😉). Btw izgubio je okladu, ali toliko nas je izmalterirao da smo ga zaboravili uputiti da ide pješke do Delnica!
 
Hvala M&M!
1 Comment

Post A Comment