6. KPD IZLET – SAMARSKE STIJENE 10.7.2021

6. KPD IZLET – SAMARSKE STIJENE 10.7.2021

ZAPADNA SKUPINA SAMARSKIH STIJENA

Mladi članovi KPD-a uputili su se na osvajanje Samarskih stijena i zapadne skupine, unatoč upozorenjima da je ta tura kategorizirana kao jako zahtjevna s dosta tehničkih dijelova. Nakon što smo se našli kod planinarskog doma „Bijele stijene u tuku“, uputili smo se do početne točke „13. kilometar“. Na putu prema 13. kilometar nas je dočekalo upozorenje da ulazimo u područje medvjeda  što nas je samo dodatno motiviralo.

Put do vrha samarskih stijena je bio poprilično strm, s pokojim skretanjem sa staze kako bi uspravili stijene koje su se polegle na put.

Zahvaljujući lijepom vremenu i prelijepom pogledu s vrh Samarskih stijena sva muka i znoj do tada su se isplatili.

Iako smo oborili (najviši) vrh Samarskih stijena (1302 m), to je bio tek početak naše avanture. Nakon toga kreće obilazak zapadne skupine, na tom putu susreli smo se s balvanima, bolderima i ostalim zahtjevnim preprekama. Sljedeći vrh na našoj avanturi bila je Piramida, što je vratilo traume sa Kleka i 306 stepenica do vrha Piramide kod Kleka… na svu sreću ovaj put nije bilo stepenica. Sam vrh Piramide nije bio visok, „svega“ 1270m, no put do njega je zahtijevao dobru koordinaciju ruku i nogu kako bi se uspjeli popeti na njega.

Kada je vodič vidio kako smo junački oborili Piramidu, predložio nam je da se vratimo kroz Faraonovu dolinu na još jedna zanimljiv vrh, koji je bio još više tehnički zahtjevan. PROBLEMI. Na faraonovoj dolini desila se prva ozljeda u povijesti KPD-a, no usprkos tome osmijeh se nije skidao s lica.

Sljedeči vrh smo, puni adrenalina i snage oborili kao iz šale, iako je bio jako tehnički zahtjevan.

Sljedeća točka u našem planu je bilo Ratkovo sklonište do kojeg je put bio kombinacija prepreka, rupa i prolaza kroz pukotine.

Statistika izleta:

  • Ukupno kilometara: 9km
  • Uspon: 550m
  • Najniža točka: 1080m
  • Najviša točka: 1302m
  • Broj koraka: 14 000
  • Broj uganutih gležnjeva: 2

 

Više slika možete pronađi na našem Google albumu.

Zanimljiv video sa Samarskih možete vidjeti na našem  TikTok kanalu.

Osvrt by Filip Turniški

Hvala Fićo!

1 Comment

Post A Comment