5. KPD IZLET – VELEBIT 19.6.2021

5. KPD IZLET – VELEBIT 19.6.2021

SJEVERNI VELEBIT – ZAVIŽAN > GROMOVAČA > ROSSIJEVA > CRIKVENA > ALAN

Skupina strastvenih zaljubljenika u prirodu i planinarenje znala je da se nevjerojatne ljepote Velebita jednostavno moraju vidjeti i doživjeti. Oni su dr. Ivan Krajač, idejni začetnik, i Ante Premužić, projektant i graditelj Premužićeve staze, jedne od najljepših pješačkih staza u Hrvatskoj koja je danas službeno zaštićena kao kulturno dobro od nacionalnog značaja.

Premužićeva staza je 57 kilometara dug pješački put koji
omogućuje da se praktički bez uspona prolazi najdivljijim i najnedostupnijim vršnim dijelovima sjevernog i srednjeg Velebita.

Prema Premužićevoj projektnoj dokumentaciji, stanovnici velebitskog podneblja prenosili su kamen s koljena na koljeno i tehnikom suhozidne gradnje u samo 3 godine napravili pravo remek djelo graditeljstva. Kamen po kamen, kilometar po kilometar, 57 kilometara (a mislili ste da je vaš posao težak 😊). 

88 godina kasnije, još jedna skupina zaljubljenika u prirodu iz planinarskog društva KPD prošla je 15-ak predivnih kilometara te staze.

Korak po korak, 25.500 koraka…

… po stazi prosječne širine 1,2 m uz divljenje velebitskom kršu i uživajući u mirisu borova.

Zahvaljujući našem vodiču Dadi koji je nesebično šakom i kapom dijelio korisne savjete iz vlastitog iskustva, nije bilo straha od poskoka. Dado kaže da poskoci načelno bježe od ljudi, pogotovo ako imaju štapove koji stvaraju vibracije koje im smetaju, a u najgorem slučaju, ako i ugrizu, HGSS je brz, a korisno je i pustiti vodiča da ide prvi 😊

Za Premužićevu stazu važno se opskrbiti vodom jer su udaljenosti domova velike, izvori nisu pitki bez filtera za vodu, a ni njih nema puno niti cijele godine. Dobra planinarska obuća s tvrđim đonom, krema za sunčanje i kapa obavezna su oprema. 

Gutljaj vode i hlad prilika su za odmor, a mi, kao pravi gurmani iz Konzuma, dodatno smo ga začinili domaćim specijalitetima Najbolje iz Hrvatske – istarske kobasice s tartufima, paški sir i tamna čokolada s lavandom.

 

Prosječni nagib staze je 10%, pa se ozbiljni planinari, kakvi smo i mi iz planinarskog društva KPD, zažele osvojiti i poneki velebitski vrh. Mi smo osvojili dva – Gromovaču i Crikvenu.

Penjanje na te vrhove poseban je doživljaj i test osobnosti pa se preporučuje samo onima koji vole pomicati vlastite granice zbog čega je osjećaj na vrhu još bolji.

Svaki dobar izlet na Velebitu ima jednako dobar kraj – Velebitsko pivo i domaći gulaš od divljači.

7 sati može djelovati puno, ali vrijeme brzo prolazi u dobrom društvu i predivnom krajoliku, vrijedi svake minute. Svaki korak ove staze pruža nezaboravne doživljaje i uspomene pa i ne čudi da svake godine njome prolazi sve više i više zaljubljenika u prirodu. Ponosni smo što smo jedni od njih. 💚

Hvala Upravi planinarskog društva KPD na savršenoj organizaciji.

Hvala Dragecu na super prijevozu.

Hvala Riziku u Krasnom na finoj večeri.

Poruka svima koji još nisu bili na Premužićevoj stazi – idite!

Vidimo se na planini!

 

Više slika možete pronađi na našem google albumu.

Osvrt by Maja Šarić

Hvala Majo!

1 Comment
  • Ines Barbir
    Ines Barbir
    Posted at 14:21h, 22 lipnja

    Odličan Velebit, Premužićeva, prijevoz, gulaš, izlet, sve! Bravo KPD-ovci! Odličan osvrt, bravo Majo!

Post A Comment