4. KPD IZLET – KLEK 6.6.2021

4. KPD IZLET – KLEK 6.6.2021

KaKO NAM JE BILO NA KLEKU 6.6.2021

Produženi je vikend, na moru, bavim se mišlju ići ili ne ići na Klek. Prognoza kaže kiša svugdje, ali iskustvo do sada kaže da kiša izbjegava entuzijaste kakvi u KPD-u I jesmo. Odluka je naravno IDEMO!

Krećem u Dinkovom stilu, s malo manje preciznom statistikom: 19 planinara entuzijasta KPD-ovaca pojavilo se u Bjelskom. Do kraja izleta izgubili smo 3 pa je izlet zavšen s brojkom 16. Svladali smo gotovo 600 metara visinke razlike do vrha Kleka (1178 ili 1181 mnv ovisno o izvoru) I još 200-tinjak prilikom penjanja na Stožac (808 mnv), u nekoliko sati hoda po različitim vremenskim uvjetima. Palo je i otprilike 20-tak tisuća koraka te 260 katova prema fitbit mjerilima. Broj Dinkovih presvlačenja: 7.

Dolazak u Bjelsko, mjesto iz kojeg smo krenuli bio je jednostavan, google stvarno zna svoj posao. Planinari su došli na vrijeme kao I dva vodiča, Dado kao glavni te Tihomir, vodič za začelje. Dado je dao uvodnu riječ koja nije bila kratka, sa svim potrebnim detaljima, nema da ne znamo. Ekipa je pozorno slušala, a Dinko se presvukao kako bi bio spreman za pohod (1).

Slika 1. Početak staze u Bjelskom, Dado drži uvodnu riječ

Krenuli smo lagano. Krivom stazom naravno, ali to nam je već uobičajena praksa. Nakon par minuta uspješno smo se vratili na pravi put i započeli s penjanjem. Čulo se različitih zvukova, od uzdaha pojedinaca kojima je bilo strmo, do ubrzanog disanja drugih, kod nekih se doslovno mogao čuti ubrzani rad srca. No nekima kao npr. našoj Maji, penjanje je bilo pjesma jer je unatoč velikom naporu i gunđanju pričala cijelo vrijeme. Dinko je Silviji govorio kako treba ponijeti drvo do planinarskog doma jer to tako pravi planinari rade, na što mu je Silvija kratko i jasno odgovorila: Odskakutaj.

Slika 2. Dokaz da je Dinko u pravu
Slika 3. Planinari na početku staze

Negdje već na trećini puta bio nam je potreban odmor, a i moralo se pričekati ekipicu koja voli uživati u prirodi pa su bili malo sporiji od drugih. Dado vodič je iskoristio priliku da nas educira o vrhovima u okruženju te je samouvjereno rekao da je vrh u koji gledamo Stožac, koji smo kasnije i posjetili. Vjerujemo mu na riječ unatoč komentarima jednog prolaznika kojeg smo proglasili skeptikom.

Slika 4. Dado vodič educira planinare

Kako smo se približavali vrhu, kao da nismo htjeli da pohod završi, stajali smo sve češće i češće. Neke planinare nismo uspjeli dočekati ni do samog vrha koliko su uživali u penjanju.

Slika 5. Planinari uživaju u prirodi

Kad smo se konačno približili vrhu, Jadranka nije mogla sakriti uzbuđenje te je čak poskočila od sreće što smo KPD naljepnicom obilježili svoj dolazak. Legenda kaže da se za vrijeme olujnih noći oko ponoći iz cijelog svijeta na Kleku sakupljaju vještice, vile, vilenjaci, a njihovo kolo i vrisak dopiru čak do Ogulina. Vještice nismo vidjeli, bilo je svakakvih komentara muškog dijela ekipe, ali to pripisujemo sirovom običnoljudskom humoru.

Slika 6. KPD naljepnica pri vrhu
Slika 7. Jadrankin skok uzbuđenja

Vrlo brzo (nakon još samo nekoliko stajanja za uživanje u prirodi, fotkanja na vidikovcu i pauze za odmor), stigli smo do planinarskog doma. Vrijeme za kratku okrijepu i za neke presvlačenje (2). Kako se počelo oblačiti, a i pokoja kap kiše već se osjećala, odlučili smo požuriti na vrh. Hitro smo htjeli krenuti, ali morali smo pričekati Dinka da se presvuče za ovaj podvig (3).

I krenuli smo. Staza je na ovom dijelu jako zanimljiva, kamen i stijene svugdje oko nas, ali i prekrasni pogledi zbog kojih smo opet morali zastati i češće nego smo mislili ne osvrćući se na vrijeme, oblake i kišu koja je prijetila.

Slika 8. Pojedinci koji su zaostajali zbog slikanja

Putokaz je rekao 5 minuta pa smo pomislili, pih šta već? No čekale su nas prepreke kojih nismo bili svjesni do kraja, bilo je tu stepenica, užadi, skliskih i klackavih kamena, biljaka koje je trebalo proučiti i fotki i videa koje je za društvene mreže trebalo pripremiti.

Slika 9. Putokaz koji kaže 5 minuta
Slika 10. KPD-ovci u heroj pozi, spremni na sve što ih čeka
Slika 11. Iskusna ekipa savladava svaku prepreku s entuzijazmom i bez poteškoća

Konačno smo stigli i na vrh. Neki su išli shortcutom i penjali se, drugi su išli regularnim putem. Žurba je bila jer je vrijeme bilo sve samo ne obećavajuće. Vadile su se jakne, zastave i ostali rekviziti za brzo fotkanje te naravno, neizbježno žigosanje planinarskog dnevnika, jer ako nemaš žig, nisi se popeo.

Slika 12. Pogled s vrha, oblaci brzinom munje dolaze i smanjuju vidljivost na nula

Selfie su must na vrhu, ali ne može više čovjek ni selfie napravit bez photobomba od strane čovjeka koji se ne prestaje presvlačiti (4).

Slika 14. Nema selfia bez uljeza u pozadini
Slika 15. obveze prema sponzoru moraju se odraditi (#topekipa #konzum #kpd)

Na vrhu nas je vodič razočarao činjenicom da ćemo promijeniti plan izleta jer je prvotni plan uključivao i odlazak na Klečice. Klek inače nazivaju divom koji spava jer njegov vrh izgleda kao silueta sa skvrčenim nogama i uzdignutim stopalima (što su stijene zvane Klečice). Prihvatili smo ipak tu odluku vodiča jer vrijeme doista nije izgledalo obećavajuće i bez previše zadržavanja na vrhu, sjurili smo se dolje. Zanimljivo je kako je nizbrdo svima uvijek lakše i brže, ipak, ova staza je stavila na test motoriku brojnih izletnika. Užad, spuštanje „naopačke“ i oštro kamenje za neke su bili prvo takvo iskustvo.

Slika 16 i 17. Iskusni penjači

Nakon uspješno savladanog spuštanja i samo jedan pad (bez ozljeda), ponovno smo u planinarskom domu gdje je vrijeme za okrijepu, sendviče, pivu, što je već tko htio i neizostavno presvlačenje.

Slika 18. Dinkov outfit (5)

Kako sam već spomenula, sreća prati KPD-ovce i vrijeme se uskoro popravilo, pojavilo se ponovo sunce iako je u cijelom ostatku Hrvatske lijevala kiša pa smo se odlučili nastaviti svoj izlet. Iz Bjelskog smo se automobilima uputili ka polazišnoj točki za vrh Stožac što je samo nekoliko minuta udaljeno.

Vodič je rekao da je to 20-tak minuta, brzo i jednostavno. Krenuli smo veselo i onda ugledali ovo (vidi sliku 19)

Slika 19. 306 stepenica

Maja je brojala stepenice i doista ih je 306, ja sam odlučila vjerovati napisanome jer zašto bi nas lagali. Usput srećom postoje lijepe i nove klupe pa svako toliko čovjek može malo otpočinuti ukoliko nije u kondiciji. Sreli smo i jednog gmizavca, uvjerili su nas da se radi o sljepiću, što je gušter, a ne zmija pa smo bez straha samo prošli pokraj životinje. Nakon kraćeg vremenskog perioda, 20 minuta ili pola sata prije, stigli smo na vrh gdje smo se malo poslikali i odmorili i naravno lupili neizostavan žig kao dokaz da smo bili.

Slika 20. Sljepić ili tako kažu barem
Slika 21. Žig u KPD planinarskom dnevniku
Slika 22. KPD ekipa na vrhu Stožac i Dinkov outfit (6)

Uskoro je izlet bio završen, pogledali smo Đulin ponor, stali na piće, a neki i na klopu u prekrasnom Ogulinu od kuda smo satima putovali kući istražujući stare ceste jer se pola Hrvatske vraćalo s produženog vikenda. Dinko se, naravno, presvukao prije odlaska kući (7).

Slika 23. Prekrasan Ogulin
Više slika možete pronađi na našem google albumu.

Osvrt by Dunja

Hvala Dunja!

4 komentara

Post A Comment