PLANINARSKI IZLETI I DOGAĐAJI

Plan izleta za 2022

JAPETIĆ – 29.1.2022.

 

Idemo neobičnim Donatovim putem

Najviši vrh Samoborskog gorja, sa svojih 879 metara nadmorske visine je Japetić, omiljeno odredište planinara i izletnika još od samih početaka organiziranog planinarenja u Samoboru. Sa 12 metara visoke razgledne “piramide”, koja na Japetiću stoji od 1960. godine, pogled puca na gorsku i sjeverozapadnu Hrvatsku te Sloveniju, sve do Alpa, a s obzirom da put do vrha nije pretjerano zahtjevan, Japetić je jedna od najposjećenijih samoborskih planinarskih lokacija.

Dodatno tome pripomaže izuzetno prirodno bogatstvo livada i šuma koje okružuju Japetić, s brojnim zaštićenim i ugroženim biljnim vrstama pa je bukova šuma na vrhu Japetića zaštićena još 1975. godine kao rezervat šumske vegetacije.

Nedaleko vrha nalazi Planinarski dom Žitnica s prekrasnom terasom i pogledom. Dom radi cijelu godinu i dobro je opskrbljen.

 

Kako nam je bilo na Japetiću, tko je kasnio, tko je kome podvalio rogove, tko je padao itd.. pogledaj na osvrtu

PETROVA GORA – 12.2.2022.

 

 

Petrovac, najviši vrh Petrove gore, prostrana je šumovita visoravan s dva neznatno istaknuta vrška podjednake visine – Velikim i Malim Petrovcem.

Na Velikom Petrovcu je zapušten velebni spomenik i memorijalni centar, a na Malom Petrovcu ruševina samostana koji je najvjerojatnije sagrađen krajem 13. stoljeća na temeljima ranije rimske utvrde. Zbog čestih upada Turaka u to područje već je u 14. stoljeću bio napušten, a pavlini su se preselili u novi samostan u Kamenskom.

U Drugom svjetskom ratu bile su u šumama Petrove gore tajne partizanske bolnice. Petrova gora svoje ime duguje hrvatskom kralju Petru Svačiću koji je prema legendi ovdje poginuo.

Izvor: hps

Izvor fotke: KAportal

 

Kako smo se proveli na Petrovoj gori, čemu služe mostovi, tko nas je terorizirao itd. pogledaj na osvrtu

KALNIK – 26.2.2022.

 

 

Rijetko koja planina u Hrvatskoj na tako malom prostoru nudi toliko raznoliko planinarsko, penjačko, ali i turističko iskustvo. Na Kalniku možeš uživati na poučnoj stazi ili se upustiti u penjačkoj avanturi, biti svjedok burne povijesti ovog kraja ili samo guštati u dobrom obroku u planinarskom domu.

Kalnik se ubraja među popularnija planinarska izletišta u Hrvatskoj. Dug je 16 kilometara, a visok u prosjeku od 400 do 500 metara. Ova planina ima dva usporedna grebena, onaj sjeverni je šumovit, a na južnom strše stijene. Na tako malom području nalaze se čak dvije impresivne gradine, vrhovi Vranilac i Mali Kalnik i stijene poznate kao Sedam zuba. Veliki dio Kalničke gore je proglašeno zaštićenim krajolikom, a područje oko Malog Kalnika ima status posebna botaničkog rezervata.

Izvor: underdreamskies.com

Izvor fotke: HPS

 

Zvrko je napisao kako smo se proveli na Kalniku, kako mu je bilo sa dvonošcima pa pogledaj na osvrtu.

IVANČICA – 12.3.2022.

Čevo > Grebengrad

 
 

Ivanščica je najviša planina Hrvatskog zagorja.

Sjeverna padina koja se spušta u dolinu rijeke Bednje ima izrazito planinsko obilježje, strma je i slabo razgranata.
Ivanščica je duga oko 30 km i široka do 9 km. Pruža se u smjeru istok-zapad i pravi je tip ulančane planine s najvišim vrhom na 1060 metara.

Na najvišoj koti sagrađen je vidikovac „Piramida“, visoka 10 metara. Vidikovac je bez premca po vidiku zbog središnjeg položaja u Zagorju. Sagrađen je od željeza na betonskim temeljima.

Okoliš planinarskih objekata je uređen, a postavljene su drvene klupe i stolovi.

Kako nam je lani bilo pročitajte na osvrtu

Izvor fotke: HPD Ivancica

 

Kako nam je bilo na Ivančici, kako je biti na valovima Ivančice pogledaj na osvrtu.

RAVNA GORA (ZAGORJE) – 26.3.2022.

 

Trakošćan >  Filićev Dom > vrh Tri kralja > Pusti vrh > trakošćan

Ravna gora je najsjevernija gora Hrvatskoga zagorja.

 

Smjestila se u gornjem porječju rijeke Bednje i smatra se posljednjim ogrankom Alpa. Prostire se u dužini od 13 km od zapada (Trakošćan) prema istoku (Donja i Gornja Voća).

 

Najviši vrh Ravne gore je na nadmorskoj visini od 686 metara i na njemu je podignut vidikovac. Vrh Ravne gore je šumovit.

Početna točka ovog planinarskog izleta je parkiralište hotela Trakošćan, nasuprot dvorca Trakošćana.

 

Izvor: planinarenje.hr

Izvor fotke: HPD Bilo

 

Kako nam je bilo Ravnoj Gori pogledaj na osvrtu.

 

Gorski kotar – 9.4.2022.

 

Skrad > Skradski Vrh > Skrad >Vražji Prolaz > Zeleni Vir > Skrad

Skradski vrh (1044 m), uzdigao se nad Skradom. U naravi on je strma i šumovita planina koja dominira nad Skradom. Do vrha vodi dobro markirana staza okružena bukovom šumom.

Na Skradskom vrhu nalazi se kapelica Marijina uznesenja na nebo sagrađena početkom prošlog stoljeća. Obnovljena je 1994. godine i tamo se na Veliku Gospu svake godine tradicionalno održava sveta misa.

Početna točka uspona je na parkiralištu iznad INA benzinske pumpe, pored informacijskog pulta turističke zajednice općine Skrad.

Izvor: planinarenje.hr

Izvor fotke: HPS

 

Kako nam je bilo na izletu koji je uključivao i grudanje pogledaj na osvrtu.

ISTRA – DVODNEVNI IZLET – 23. i 24.4.2022.

 

Prvi dan: Staza 7 slapova > Drugi dan: kružna staza Svetog Šimuna

Prvi dan:

“Staza sedam slapova” pokazat će vam mističnu ljepotu Istre u svim godišnjim dobima: ljeti zelenilo i bogata vegetacija oduzimaju dah, u jesen kiše pune rijeku i stvaraju obuzimajući huk vode koja se prelama preko stijena, zimi kada zaleđene kapljice vode stvaraju neobične vizure ili u proljeće koje prvim zrakama sunca mami vjesnike proljeća i prve životinje na svjetlost dana.Staza je dugačka 13,5 km, a za njen je obilazak dovoljno 5 sati.

 

Drugi dan:

Staza Sv.Šimuna  je kružna staza s predivnim panoranskim pogledima, duga 8,9 km, mogu je proći i oni s lošijom kondicijom.

 

Izvor: istra.hr, central.istria.com

Izvor fotke: KPD ekipa

 

Kako nam je bilo na prvom dvondevnom izletu KPD-a u prekrasnoj Istri pogledajte na osvrtu.

BJELOLASICA – 7.5.2022. > SLJEME

Bjelolasica – s njenog vrha se proteže pogled prema otocima Krk, Cres i Lošinj, te prema Kvarnerskom zaljevu s Učkom.

Sjeverozapadno u daljini se mogu vidjeti i Julijske Alpe, Kamniške Alpe i vrhovi Zagradski vrh, Burni Bitoraj i Višnjevica, Risnjak, Ravna Gora, Lička Plješevica, a na jugoistoku se pogled proteže na cijeli greben Velebita do Svetog brda do Vratnika, te na Bijele i Samarske stijene. Sve to samo s jednog vrha…u proljeće…kad sve u prirodi buja…moraš ići 😉

 

Izvor fotke: croatia.hr

 

Kako nam je bilo na Sljemenu pogledajte na osvrtu.

 

Dinara i izvor Cetine – dvodnevni izlet – 21. i 22.5.2022.

 

Prvi dan: Dinara (SINJAL 1831)

Drugi dan: vrelo Cetine i kninska tvrđava

Idemo na najviši vrh Hrvatske!

Dinara s vrhom Sinjal (1831 m/nv) je najviša planina u Hrvatskoj, u dalmatinskom zaleđu. hrvatska planina Pretpostavlja se da je ime dobila po ilirskom plemenu Dindara, koje je živjelo s istočne strane planine.

U davnini ta je planina nosila naziv Adrion oros i pod tim neobičnim nazivom može se pronaći u najstarijim sačuvanim zemljovidima.  

Do vrha idemo kozjim stazama, kršom, preko kamenitih uspona. S vrha puca pogled u svim smjerovima, sjeveroistočno na Troglav i Konj, jugoistočno na Perućko jezero, južno na Kijevski Kozjak i Svilaju, a zapadno na Prominu.

 

Izvor fotke: HPS

 

 

Kako nam je bilo na najzahtjevnijem izletu, na najvišem vrhu Hrvatske pogledajte na osvrtu.

PUT MALOG PRINCA – 4.6.2022.

 

Prezid > PS Crnopac > Put Malog Princa

 

Put Malog princa, naziv poznate planinarske staze koja se naziva još i poučna staza Malog princa.

Smještena je na južnom dijelu Velebita, u blizini planinarskog skloništa Crnopac. Prolazi kroz Park Prirode Velebit, a vodi na vrh Bili Kuk (1171).

Staza obiluje čudnovatim i posjeta vrijednim kamenim tvorbama; Dvori, Konoba, Niska vrata, Dvorska vrata, Zdenkova jama, Šušnjevac, Slipi klanac, Tisni klanac, Podkuk, Krivi klanac, Tonkina vrata, Stankina vrata, Kičma (osigurana sajlom) te posljednja i najljepša Nebeska vrata.

 

Ova poučna staza spada među zahtjevnije penjačke staze u odnosu na druge staze u Hrvatskoj, iako u promjeru ima samo 600 m te nije potrebno više od 3-4 sata za obilazak.

Na postojanju ove staze treba zahvaliti zadarskom planinaru Slavku Tomerlinu Tateku koji je zajedno sa Zdenkom Morovićem (po kojemu je Zdenkova jama i dobila ime) oklinčao i markirao stazu.

 

Izvor: planinarenje.hr

Izvor fotke: HPD Runolist

 

Kako nam je bilo na prekrasnom Malom princu pogledajte na osvrtu.

KLEK –  18.6.2022.

 

BJELSKO > DOM > KLEK > KLEČICE

Klek je istaknuti stjenoviti vrh na istočnom rubu masiva Velike Kapele, iznad grada Ogulina.

 

Visok je 1.182 metra. Ima oblik 3-4 km dugog hrpta smjera sjeverozapad-jugoistok, koji je od podnožja pa do bila pokriven šumskim plaštem, dok se oko podnožja planine prostiru široke livade.

 

Izlet na klek početkom lipnja je već tradicija u KPD-u, s njim obilježavamo i obljetnicu neslužbenog osnivanja KPD-a.

Nadamo se da će biti i kakvo iznenađenje na godišnjicu J

 

Kako nam je lani bilo na Kleku pročitajte na osvrtu osvrtu

Izvor fotke: croatia.hr

Kako nam je bilo na Divu i njegovim Klečicama pročitajte na osvrtu.

PAPUK – 2.7.2022.

 

LAPJAK > IVAČKA GLAVA > NEVOLJAŠ

Ivačka glava je kamenit vrh na glavnom hrptu Papuka.

 

Ime je navodno dobila po veličkom plemiću Ivanku, a u davnini je bila poznata i pod imenom Klinovac.

 

Na vrhu je nekoć stajala razgledna piramida, podignuta radi prostranog vidika preko Podravine sve do planine Mecsek u Mađarskoj, a preko Požeške kotline do bosanskih planina. Iako danas nema piramide, po slikovitosti vrha i vidika s njega, Ivačka je glava najljepši vrh na Papuku i jedan od najljepših u slavonskom gorju.

 

Kako nam je bilo na Papuku pročitajte na osvrtu.

BJELOLASICA – 16.7.2022.

 
 

Bjelolasica – s njenog vrha se proteže pogled prema otocima Krk, Cres i Lošinj, te prema Kvarnerskom zaljevu s Učkom.

Sjeverozapadno u daljini se mogu vidjeti i Julijske Alpe, Kamniške Alpe i vrhovi Zagradski vrh, Burni Bitoraj i Višnjevica, Risnjak, Ravna Gora, Lička Plješevica, a na jugoistoku se pogled proteže na cijeli greben Velebita do Svetog brda do Vratnika, te na Bijele i Samarske stijene. Sve to samo s jednog vrha…u proljeće…kad sve u prirodi buja…moraš ići 😉

 

Izvor fotke: croatia.hr

VELEBIT – 20.8.2022.

  

PREMUŽIĆEVA

 

zahtjev članstva za ponavljanjem izleta…sve je time jasno 😉

Oni još iskusniji kažu da Premužićevu stazu svaki planinar treba proći barem jednom u životu…krećemo!🥳


Izvor fotke: Novi list


HAHLIĆ – 3.9.2022.

 

 

Idemo na Hahlić: Putevima suhozida, divljih konja i jezeraca u oblacima

 

Staze do vrha vode kroz livade, kamenjare i šume nevjerojatnih boja. Bijele stijene, modro nebo, crveno-narančasto lišće i (zimi) zelenilo smreka usporit će svakoga tko posjeduje kameru, ali će definitivno uljepšati pohod. Postoji više vrhova vrijednih spomena i obilaska.

 

Najviši je Obruč (1377 m) oko kojeg se šeću i divokoze, a među ostalima su Fratar, Pakleno, Suhi vrh, Ćunina glava, Nebesa, Hahlić i drugi.

 

Izvor: punkufer.dnevnik.hr

Izvor fotke: HPS

VIHORAŠKI PUT – 24.9.2022.

  

 

 

Idemo u Gorski Kotar, na jedan od najljepših puteva u Hrvatskoj. Kažu da je ovo raj za planinare, najzanimljivije i najatraktivnije u Gorskom Kotaru. Radi se o strogo zaštićenom rezervatu sa najstrožim režimom zaštite. 

Želimir Kantura zamislio je markiranje “Vihoraškog puta”, kao doprinos 100. obljetnici planinarstva u Hrvatskoj. Prvi pokušaj samo je djelomično uspio,  jer nije pronađen prolaz kroz “Ljusku”.

Vihoraški put spaja Bijele i Samarske stijene, ide preko uspona na vrh Bijelih stijena, a nakon toga uspon se nastavlja Vihoraškim putem, kroz središte Bijelih stijena do Ratkovog skloništa i Samarskih stijena (ne znači da ćemo ići baš ovim putem i ovim smjerom). 

Lani smo bili na Samarskim stijenama koje su nas izule iz gojza (neke od nas doslovno) i oduševile svime što smo vidjeli, od Vihoraškog očekujemo isto (osim doslovnog izuvanja iz gojza).

Kako nam je lani bilo na Samarskim stijenama pročitajte na osvrtu

Izvor fotke: croatia.hr

KUM (SLOVENIJA) – 8.10.2022.

 

Kum (Zasavske planine – Slovenija) > Hrastnik (Podkraj) >  Kum

Kum je sa 1220 metara najviši vrh Posavskog gorja. Budući da se vrh uzdiže iznad Zasavja, neki ga zovu i Zasavski Triglav.

Na vrhu je planinarski dom, odašiljači i crkva sv. Neže.

Na vrhu se nalazi i vidikovac na kojem se vide poznatiji vrhovi većeg dijela Slovenije.

Za lijepog vremena pogled s vrha seže s obližnjih posavskih brežuljaka na nešto udaljenije Kamničke i Savinjske Alpe, Karavanke i Julijske Alpe s Triglavom. Na vrhu se nalaze i igrališta na kojima se djeca mogu igrati.

Izvor: hribi.net

Izvor fotke: travelslovenia.org

TUHOBIĆ – 22.10.2022.

 
 
 

S vršnoga travnatog bila strmih strana pruža se dobar vidik na Riječki zaljev, Učku, Snježnik, Risnjak i Medviđak, a u dubini na izviđački dom Lepenica, jezera Lepenicu i Bajer te na riječku autocestu s obje strane tunela…da, Tuhobić nije samo jedan od tunela 🤭😉

 

Izvor fotke: Mapio.net

MEDVEDNICA IZ ZAGORJA –   5.11.2022.

 
 
 

Planinarska staza 39 vodi sa zagorske strane iz Stubičkih Toplica preko naselja Pile do vrha Medvednice, do Sljemena. Sigurno usput i fino jedemo, bez brige…😉💪🏼

Izvor fotke: Medvednica.info

 

ŽUMBERAČKO GORJE – 19.11.2022.

  

 

 

Žumberačka gora proteže se na granici između Hrvatske i Slovenije, između Savinih pritoka Krke i Kupe.

Bogata je bjelogoričnim šumama, a ima i nešto crnogorice na obroncima Pliješa i Ječmišta.

Ističe se krškim fenomenima netipičnim za prostore uz Panonsku nizinu, dubokim kanjonima, bistrim rječicama punim slapova i prostranim cvjetnim livadama. Većina su stanovnika potomci čuvenih hrvatskih čuvara mora, uskoka iz grada Senja. Kako je dio njih grkokatoličke vjere, žumberačka sela krase brojne slikovite crkvice.

1999.godine Žumberačka gora proglašena je Parkom prirode, zajedno sa Samoborskim gorjem.

 

Najviši vrhovi Žumberačke gore su Sveta Gera (1178m), Pliješ (977m), Ječmište (976m) i Zečak (795m).

STRAHINJČICA – 3.12.2022.

 

 

Strahinjčica je planina u Hrvatskom zagorju.

Prostire od zapada prema istoku između potoka Krapinice na zapadnoj strani, Krapine na južnoj strani, Velikog i Sutinskog potoka na istočnoj strani. Od Ivančice je dijeli klanac Očura, a od Brezovice klanac Sutinsko. Njezina duljina iznosi oko 21 km, a širina sa bočnim brežuljcima od 10 do 12 km..

 

Flora Strahinjčice vrlo je bogata, utvrđeno je oko 1000 različitih vrsta viših biljaka. Bokovi grebena su skoro okomiti, prekriveni su gustom šumom: sa južne strane prevladava hrast, a sa sjeverne strane bukva s niskim grmljem. Iz grebena tu i tamo strše visoke stijene (Jelenske pećine) i kameni stupovi koji strmoj gori daju alpski izgled. Planina – gora ima izrazite crte visokog gorja – veliku strminu i duboko usječene jaruge i klance koji u nekoliko krakova vode do njezinog podnožja.

 

Naviši vrh Sušec nalazi se na srednjem grebenu a dosegao je visinu od 847 m. Ostali poznatiji vrhovi su Sakola ili Sekolje (740 m) i Gorjak (685 m).

SAMOBORSKI GORJE – 17.12.2022.

  

 

 

Samoborsko gorje je sjeverni masiv Žumberačkog gorja, bogato šumama i livadama, te raznoraznom vegetacijom i očuvanom prirodom.

Ovaj masiv je jedan od najrjeđe naseljenih prostora u Hrvatskoj. Područje Žumberka i Samoborskog gorja zaštićeno je 1999. godine u kategoriji Parka prirode. Prvi organizirani izlet u povijesti hrvatskog planinarstva bio je na Samoborskom gorju, 17.5.1875.

Ne znamo još kuda će nas ovaj izlet odvesti, ali na zadnjem izletu 2021. smo išli upravo u Samoborsko gorje i izlet smo nazvali od birtije do birtije. Kako nam je lani bilo pročitajte na osvrtu


Izvor fotke: HPS